Boldva
 Boldva már a kőkorban, a bronzkorban és a korai vaskorban is lakott hely volt. A honfoglalás után a kabarok szállásterületéhez tartozott. Első fennmaradt írásos említése 1249: Buldua. Nevét a Boldva folyóról kapta, melyet a 12. században ugyanígy írtak oklevelekben. Jelenlegi református temploma Magyarország egyik legkorábbi bencés apátsági temploma. A háromhajós román stílusú templom 1175-1180 között épült. Valószínűleg a bencés monostorban íródott a Halotti beszéd. A második tatárjárás során, 1285-ben a templomot és a monostort felégették, a szerzetesek elmenekültek Somogyvárra. A helyreállított templom ettől kezdve a falu plébánia temploma.

 Boldván élt és halt meg Szatmáry Király Ádám, aki II. Rákóczi Ferenc apródja és íródeákja volt. Elkísérte őt Lengyelországba és Franciaországba is, 1717-ben kegyelmet kapott és hazatért, Boldván halt meg 1752-ben.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /