Borsi
Borsi település nevét egy Bors nevű személyről kapta. A bors ótörök szó, jelentése: erős. 1221-ben Borsy néven említi fennmaradt oklevél. A várkastélyt valószínűleg Zeleméri Kamarás Miklós tokaji várkapitány építette 1579 körül. Többször bővítették. A várkastély I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Lórántffy Zsuzsanna révén lett a Rákóczi birtokok része. 1676 március 27-én itt született II. Rákóczi Ferenc, Erdély és Magyarország választott fejedelme. A Szatmári béke után többször gazdát cserélt. A 20. század elején keleti szárnyát lebontották. A cseh uralom alatt a kastély a határsávba került, s romosodott. Az 1938-as visszatéréskor akkori tulajdonosa, Hajna Sándor ügyvéd Zemplén vármegyének ajándékozta. A rövid magyar időszakban a kastély meglévő szárnyait felújították és múzeumot alakítottak ki bennük. 1944 december 2-án az orosz katonák az ajtókat berugdosták, a kiállított tárgyak hamarosan "eltűntek". A lakosság által megmentett emlékeket a "csehszlovákok" begyűjtötték és Kassán a Rodostó ház udvarában elégették. A rendszerváltás előtt az épület földszintjét istállónak használták. A borsi magyarok a 90-es évek elején létrehozták a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaságot és gyűjtésekkel, pályázatokkal megkezdték e nemzeti emlékhely helyreállítását. A már helyreállított helyiségekben múzeumot rendeztek be, alkotótáborokat szerveznek, igyekeznek a kastélyt zarándokhellyé tenni. A kastély előtt felállították a Kassáról átmentett II. Rákóczi Ferenc mellszobrot.

 A falu református temploma a 13. században épült román stílusban, a 16. és a 20. században átépítették. Nyílván itt keresztelték meg a fejedelmet.

 Borsi osztozott a Délfelvidéki magyar települések sorsában, a színmagyar települést 1920-ban Csehszlovákiához csatolták, 1938-ban visszatért, de 1945-től ismét elcsatolták. Most, hogy a határ gyakorlatilag megszűnt, a Sátoraljaújhelytől alig 3 km-re lévő településre remélhetőleg jobb idők jönnek.    

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /