Jászberény
Jászberény a Jászság fővárosa. A jászok egyenes-ági leszármazottai a szkíta alánoknak, akik egykoron a Kaukázus előterében éltek. A sztyeppei "népvándorlások" egy-egy néprészt elsodortak közülük, a keleti gótokkal távozott néprészük az Ibériai félszigeten talált végül otthonra, Katalónia = Gótalánia. A helyükön maradt alánokat a VI. századtól kezdve ászoknak, jászoknak nevezték, ezzel a névvel telepedtek le a magyar Alföldön a tatárjárás után, a kunokkal egy időben, a XIII. század közepén. Kaukázusi rokonaik az oszétok.

Első okleveles említése 1357: Beren. A berény török eredetű törzsnév, melyet a kabarokhoz kapcsolnak, a tatárjárás pusztítása előtti neve lehetett az elpusztult településnek.

A jászok a kunokhoz hasonló kiváltságjogokat kaptak, adómentességet, cserében hadkötelességükért. A római katolikus vallást csak 1470 után vették fel tömegesen, az itt megtelepülő ferencesektől, akik ekkor költöztek ide, s építettek templomot és kolostort. A török időkben már városi jogállású Jászberény szultáni magánbirtok volt. 1702-ben I. Lipót habsburg császár és magyar király elvette kiváltság jogaikat, s eladta a Jászságot is a Német Lovagrendnek. A jászok a kunokhoz hasonlóan saját pénzükön visszaváltották magukat 1745-ben. REDEMPTIO.

A rk. Nagyboldogasszony templom a XVIII. században épült, a templom tornyot a magyar Szent Korona másolata díszíti, Pozsonyban és Ipolybalogon láthatunk még ilyet. A városkában működik az ország egyik legrégebbi múzeuma, a Jász Múzeum, ahol a jászok szimbóluma, "Lehel Kürtje" is látható. A kürtöt 2013-ban a Jász Világtalálkozón meg is szólaltatják. E találkozókon szokták megválasztani a jászok kapitányát is. A Jász emlékmű 2005-ben készült, Györfi Sándor barátom alkotása. 1990 óta minden nyáron megrendezik a Csángó Fesztivált, melyet egy ideig Hodorog Luca néniről, a Klézse-Tyúkszeri csángó asszonyról neveztek el, aki magyar földben nyugodhat akarata szerint: http://www.erdely-szep.hu/csango gyerekek Nagykoruben 2009/target14.html Híres a város állatkertje is, 2008-ban a Nagykörűben nyaraló moldvai csángó gyerekekkel jártunk ott. / Fotók: 2008-2012./                  

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.magyarorszag-szep.hu  /