Kőszeg 1
 Kőszeg első írásos említése: 1248: Kwszug, kőből való szeg, szöglet, sarok, magyar szóösszetétel. A név a közeli hegyen álló Árpádkori Óvár, Felsővár neve volt eredetileg. A tatárjárás során ezt a felsővárat foglalta el az osztrák Frigyes herceg IV. Béla menekülése során, segítségnyújtás helyett. Béla király visszatérte után Herbord gróf visszafoglalta. A város által körbeépült lenti vár, "alsóvár" a tatárjárás után épült, 1263-ban "novum castrum Kyzug" -ként szerepel oklevélben. Feltehetően Kőszegi Henrik építtette, a család is innen vette nevét. Habsburg Albert foglalta el 1289-ben, 1291-ben adta vissza. A békeszerződés szerint az Óvárat le kellett bontani. Az utolsó Árpádházi fiúági király, III. András, Endre halála után a "kiskirályok", Csák Máté, Kőszegi Henrik, Kán László, az Amadék, Borsák, Subicok, Frangepánok, stb. uralták az ország különböző részeit. A Kőszegiek Vencel cseh királyt ill. a bajor Ottót támogatták, Károly Róbert király seregei 1323-ban foglalták el tőlük, s lett királyi vár.
 A habsburg Német-római császár III. Frigyes 1445-ben ostrommal foglalta el. Mátyás király foglalta vissza, Bécset is elfoglalva. Halála után 1491-től a pozsonyi egyezség alapján egészen a XVI. század közepéig osztrák birtokban volt.
Szulejmán szultán 1532-ben ismét hadjáratot indított Bécs ellen, a habsburgok ellen. Ezúttal a Dunántúlon vonult fel a 60.000 fős oszmán-török sereg. Bécs körül már jelentős vegyes habsburg csapatok gyülekeztek, a szultán Kőszeg elfoglalásával próbálta őket keletebbre csalogatni. A horvát nemesi származású Jurisics Miklós alig 700-800 emberrel védte a várat, ezek is többségükben idemenekült civilek voltak. Saját pénzén vásárolt puskaport és hadianyagokat. A környékből csépeletlenül hordtak be sok búzát az élelmezésre. Számtalan segélykérő levelet küldött a Bécs mellett gyülekező császáriakhoz, ám segítség nem érkezett. Augusztus 5 és 30 között 19 ostromot vertek vissza a vár hős védői. A szultán végül jelképes elfoglalásként lófarkas zászlók kitűzésben egyezett meg Jurisics Miklóssal, és elvonult a vár alól. Nem vonult Bécs alá, a török sereg hazaindult.
 A romos várat Jurisics Miklós kapta ajándékba, Kőszeg bárója címmel. Halála után gyakran változtak birtokosai. Elfoglalták Bocskai és Bethlen Gábor fejedelmek csapatai is. 1647-ben a magyar rendek követelésére visszacsatolták Magyarországhoz. Thököly fejedelem és II. Rákóczi Ferenc fejedelem csapatai is elfoglalták. 1809-ben Napóleon csapatai szállták meg. Ezt követően hadi jelentősége megszűnt, az 1830-as években megkezdték a falak és a bástyák bontását.
 1955-63 között volt a régészeti feltárás és helyreállítás, s azóta múzeum. / Fotók: 2016./ A városról fotók külön oldalon vannak./       

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Nyitóoldal: www.magyarorszag-szep.hu  /