Rimaszombat
Rimaszombat környéke ősidők óta lakott vidék volt. A település nevét szombati vásárairól és a Rima folyóról kapta. Első írásos említése 1268-ból maradt fenn, ekkor Zumbothel, Szombathely néven említik, ami korai, 11.századi vásáros helyre utal, mivel a szombati vásárnapokat még I. Géza király vezette be. A város a kalocsai érsek birtoka volt. Másik, Stefansdorf nevű részét német telepesek alapították. Városi kiváltságjogait 1335-ben kapta Károly Róbert királyunktól. A 15. században városfallal kerítették, s volt egy kisebb vára is. 1553-tól 1686-ig kisebb megszakításokkal török uralom alatt állt. Sokat szenvedett a portyázásoktól és a vallási villongásoktól, városfalai is elpusztultak, kálvinista templomát Mária Terézia leromboltatta. 1786-ban Kishont vármegye székhelye lett. Látnivalói, templomai, középületei a 18.-19. századokban épültek. Szép főtere van. A városban magyar nyelvű gimnázium működik. Az 1880-ban alapított Gömör Múzeum októbertől áprilisig csak hétköznap tart nyitva.

 Bár Trianon előtt a város lakosságának 90 %-a magyar volt, mégis elcsatolták a Csehszlovákia nevű mesterségesen létrehozott képződményhez. Az első bécsi döntést követően 1938-ban visszakerült Magyarországhoz, de 1945-től ismét Csehszlovákiához, ill. Szlovákiához tartozik. A magyar lakosság egy részének kitelepítése és a szlovák betelepítések miatt mára szlovák többségű várossá vált, 2001-ben 25.088 lakosából 8.846-an vallották magukat magyarnak.    

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető:www.magyarorszag-szep.hu  /