Salföld
Salföld a Balatonfelvidék, Káli medence egyik gyöngyszeme. A kora Árpádkori település első írásos említése: 1309: Sal, Salfölde. A sztyeppéről hozott magyaros személynévi névadás. Nevét első birtokosáról, Salról, Saulról kapta. A település szélén található földtörténeti ritkaság, a kőtenger. A Pannon tenger által lerakott homokot, homokkőt a tengerfenék alól feltörő hőforrások helyenként kovaoldattal itatták át, cementálták. A tengerfenék visszahúzódásával a szél lecsupaszította e kőzeteket, így a felszínen sétálhatunk közöttük.

Salföld határában találjuk a kőkúti Sal család által alapított Pálos kolostor romjait. Az egyetlen magyar szerzetesrend itteni kolostorát egy 1263-as oklevél említi először. Akkor egy egyhajós román stílusú templomból és körülötte remete lakokból állt. Mária Magdolna tiszteletére szentelt templomát 1475 körül késő gótikus stílusban átépítették. 1480 körül készült el a hozzácsatlakozó kolostor épület együttes. A kolostort valószínűleg az 1554-es hadjárat idején pusztították el a törökök.

Salföld ma már üdülőfalu, közel a Balatonhoz, mégis távol annak zajától, forgalmától. alig 80 állandó lakossal. A nyaralók a régi házakat szépen felújítgatták, megőrizték utódainknak múltunk egy kis darabját. / Fotók: 2014./ 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Nyitóoldal: www.magyarorszag-szep.hu