Kárpátalja, élménybeszámoló a Kőrösmezői kirándulásról

 2008 április végén ismét Kárpátalján jártunk, immár ötödik alkalommal. Ezúttal a legtávolabbi részen a Máramarosi Havasokban voltunk, s szállást is ott foglaltunk, Kőrösmezőn.

 Errefelé a lakosság túlnyomó része ruszin, ill. hucul, s ráadásul ortodox húsvét volt, s el akartunk jutni a Fekete-Tisza forrásához is, ezért igénybe vettük Bíró András magyartanár és idegenvezető segítségét. Ő nagyberegi, de évek óta Kőrösmezőn a magyar iskolában tanít. Mindent megszervezett nekünk és mindenhová elkalauzolt bennünket.  András csoportok teljes körű idegenvezetését is vállalja, szállásfoglalást, programszervezést, idegenvezetést.

András telefonszámai: +380 665 530 445, +380 970 402 848  Egyéb elérhetőségei: email: karpataljai.turizmus@gmail.com   weblap: http://www.karpatutazo.hu/  

 

 Ezúttal kissé lassabban cca. 1 óra alatt, de zökkenőmentesen jutottunk át a határon, mivel az ortodox húsvétra sokan utaztak haza. András a határ túloldalán várt bennünket, s míg a már ismert úton a Tisza mellett Rahóig értünk, jól össze is barátkoztunk a szimpatikus fiatalemberrel.

 

 Rahó után általunk még ismeretlen tájon jártunk, az út a Fekete-Tisza partján vezet, a táj gyönyörű. Fűrészvölgy előtt megcsodáltuk a Trufanec vízesést.

                                                     

Trufanec vízesés

 

 Kőrösmezőre beérve megálltunk, s átsétáltunk az "asszonyvallató" függőhídon a görög katolikusok és az ortodoxok által közösen használt szép fatemplomhoz. A templomban húsvét előtti nagytakarítás volt, barátságosan engedték, hogy megzavarjuk a munkákat és nézelődjünk, fényképezzünk. A templomi zászlók között megtaláltuk a mi Szent Istvánunk zászlóját is.

                                      

Kőrösmező, fatemplom, ikonosztáz, Szent István zászlója, látkép a templom mellől

 

A Iránál panzióban már vártak bennünket. A családfő magyar származású, felesége ukrán. Kedves vendéglátók, de itt a közeli sípályák miatt télen az árak jóval magasabbak mint nyáron, s az ételadagok kisebbek mint a magyaroknál a Beregszászi járásban, ahol tömik a vendéget. A televízión a Duna tv adásait is lehet fogni.

Iránál panzió

 

Vasárnap reggeli után megnéztük az egykori Budapest, ma Edelweis turistaszállót, amely az 1940-es visszatérés után épült a Fekete-Tisza és a Mezőháti patak összefolyásánál.

                                         

Az egykori Budapest turistaszálló és a Mezőháti patak torkolata a Fekete-Tiszánál

 

Elnéztünk Mezőhátra, ahonnan jól láthatók Kárpátalja legmagasabb csúcsai, a Hóvár, Hoverla, 2061 m, és a Kőhavas, Pietrosz, 2020 m. Útközben megálltunk a mezőháti görög katolikus fatemplomnál, ahol éppen a húsvéti pászkaszentelés zajlott.

Húsvéti pászkaszentelés a mezőháti fatemplom udvarában            

 

                            

A Máramarosi Havasok csúcsai, a Hóvár és a Kőhavas

 

 Ezután következett kirándulásunk fő célpontja a Tisza forrása, azaz a Fekete-Tisza forrása. A forrás Kőrösmezőtől 22 km-re van 1265 m tengerszint feletti magasságban.  Egy erdei út kanyarog a Fekete-Tisza mentén, hol az egyik parton, hol a másikon. A számos fahíd egy része tönkre ment, így az út csak terepjáró teherautóval járható. Kettőnknek, ill. Andrással együtt hármunknak béreltünk egy teherautót, s az vitt fel bennünket a forrás közelébe. Felejthetetlen élmény volt, ugyanis a rossz vagy hiányzó hidak mellett vagy 7-8 helyen híd helyett a Fekete-Tisza medrén keresztül ment velünk a teherautó.  Egy útra dőlt fánál ért véget az autós utazás, onnan 1-2 km-es gyaloglás következett, a végén némi kaptatóval az erdőben. Sajnos a forrásfoglalás, mely még Trianon előtt készült, elég rossz állapotban van, erősen dől a fal, s a forrás is több helyen csurog a falból. De nagy érzés volt ott állni a Tisza forrásánál ! Ittam is belőle. A forrás feletti fennsíkon virágzott a krókus, s látni lehetett a Máramarosi havasok magasabb hegyeit. Visszafelé stopposaink voltak, lengyel gyalogos turisták.

                            

A járművünk a sofőrünkkel,                                   egy járható híd,                                          bukó a Fekete-Tiszán                

 

                                                        

A Fekete-Tisza forrása

 

                              

A forrás feletti fennsík,                                                                                   A Fekete-Tisza Feketetisza falunál

 

 Hétfőn utunk a Tatár-hgóhoz vezetett. Itt megkerestük az egykori osztrák-magyar határőrbódét és az egykori sorompót is. Azután továbbmentünk be Ukrajnába a Prut folyó mentén. Megálltunk a magyar és osztrák katonai temetőnél, megnéztünk egy gyönyörű zuhatagot a Pruton, s vásároltunk az ottani "bazárban".

                            

Tatár-hágó,                                                                    Máramarosi-havasok a Tatár-hágóról

 

                                                                    

"Monarchiás őrbódé,                     magyar és osztrák katonák sírjai,                                      Prut folyó                           

 

                                         

Bazár Jaremcsánál, a zuhatag mellett

 

                        

Zuhatag a Pruton Jaremcsánál

 

 Kedden sajnos indulnunk kellett hazafelé. Fűrészvölgynél a kis kápolna mellett még fejet hajtottunk az 1944-ben elesett komáromi katonák sírjainál. Kávéztunk "Európa Közepénél", s Aknaszlatinán megnéztük a hét magyar vezér kopjafáit és a magyar szentek szobrait a katolikus templomnál.

                                                  

Fűrészvölgy, kápolna, katonasírok,                           Aknaszlatina, Előd kopjafája

 

Husztnál Munkács felé, majd Beregszász felé fordultunk, s Andrást Nagyberegen leszállítottuk családjának. Ugyanis újdonsült apuka, kisfia akkor volt mindössze 5 hetes. Uzsonnáztunk és kávéztunk, s útravalóul még elláttak bennünket szendvicsekkel.

Idegenvezetőnk, András, az ifjú apuka

 

Beregszászon, szokott áruházunkban bevásároltunk. A szokásos 5-6 kg csokoládét, szőlőleveket és sört, s Beregsuránynál 3/4 óra alatt átléptük a határt.

Ezúttal is jól éreztük magunkat Kárpátalján, csodás élményekkel gazdagodtunk.

Aki kedvet kapott, hívja nyugodtan András barátunkat, Ő mindent megszervez, igény szerint összeállítja a programot, lefoglalja a szállásokat, s vállalja a túravezetést is. / Tel:  +380 665 530 445, +380 970 402 848 /

 

 

Ha nem a nyitóoldalról érkezett, innen elérheti: www.magyarorszag-szep.hu